Творчество и экскурсии Красикова М.М.

22:44
«Народна культура українців: життєвий цикл людини»

ПРЕС-РЕЛІЗ

з приводу презентації 4 тому

історико-етнологічного видання

«Народна культура українців: життєвий цикл людини»

за наук.ред. Марини Гримич

 

22 листопада 2013 р.  Харків. Книгарня «Є» (вул. Сумська, 3)

Початок о 1830

 

         Щойно вийшов друком черговий том історико-етнологічного видання «Народна культура українців: життєвий цикл людини», який є 5-томною колективною монографією про традиційну культуру українців, представлену за життєвими етапами людини – від дитинства і аж до старості. Пропонований 4 том називається «Зрілість. Чоловіки. Чоловіча субкультура». Починається книга великою працею про форми домінування чоловіків у традиційній культурі з погляду звичаєвого права. Особливий акцент поставлено на таких категоріях, як «paterfamilias», патрилінійність тощо. В колективній праці представлені різні сфери суто «чоловічої» господарської діяльності: землеробство, бджільництво, ремісництво, будівництво, а також такі промисли, як: рибальство, бортництво, мисливство. Не залишилися поза увагою такі питання, як участь чоловіків в обрядовій сфері, чоловіча магічна практика, мандрівні музиканти. Звичайно, в «чоловічому» томі «Народної культури...» не могло обійтися без мілітарної сфери. Її представляє великий розділ про козацьку субкультуру.

         Вже став традиційним для цього п'ятитомника розділ «З етнографічної класики». На цей раз опубліковано уривок з праці А. Кримського про Звенигородщину, а також велику працю про чумацтво, видану в кінці 1920-х років за редакцією А. Лободи та В. Білого.       Цікавою рисою цього тому є залучення соціо- та етнокультурних матеріалів з проблем маскулінності в ХХ ст. і в сучасному українському суспільстві.

         Авторський колектив, як і в попередніх томах, підбирався дуже ретельно, залучені головні спеціалісти в Україні в тій чи іншій ділянці народної культури. Серед них – В.Борисенко, М.Красиков, О.Косміна, А.Гурбик, А.Дмитренко, І.Несен, молоді, однак дуже професійні науковці– Ю.Буйських, Н.Громова, І.Ігнатенко. Авторський колектив поповнився канадською дослідницею Н.Кононенко, а також двома соціологами, які працюють на межі з етнологією (А.Рябчук та Т.Бурейчак).

         Праця здійснена за науковою редакцією доктора історичних наук,  Марини Гримич і видана у видавництві «Дуліби», яке є лідером в Україні з видання наукової літератури етнологічного спрямування.

         Для першої презентації 4-го тому видання було обрано Харків – місто з потужніми інтелектуальними потенціями та знаменитими науковими традиціями.

 

         Презентація відбудеться за участю Марини Гримич, доктора історичних наук, професора, директора видавництва «Дуліби», члена Національної спілки письменників України, лауреата Всеукраїнського літературного конкурсу «Коронація слова» (перша премія за роман «Егоїст»), автора монографій «Традиційний світогляд та етнопсихологічні константи українців (Когнітивна антропологія)» (К. : Віпол, 2000. – 380 с.), «Інститут власності у звичаєво-правовій культурі українців XIX – початку ХХ ст.» (К., 2004. – 588 с.), перевидання – «Звичаєве цивільне право українців 19-початку 20 століття» (Київ : Арістей, 2006. – 560 с.), керівника кількох наукових проектів (зокрема, «Українці Бразилії», «Поле») та Михайла Красикова, кандидата філологічних наук, директора Харківського відділення Українського етнологічного центру Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України.

 

Телефони для довідок: 0668599296 та 0679101491 (Михайло Михайлович Красиков).

 

Переглядів: 992 | Додав: mihmih | Рейтинг: 4.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]