Творчество и экскурсии Красикова М.М.

19:43
Сни і дійсність у філософії буття українців

Лекція Михайла Красикова    «Сни і дійсність у філософії буття українців»

       із циклу «Філософія буття українського селянина». 24 лютого о 19.00 . «Новий Акрополь» (Римарська, 19, 3 під’їзд, 2 поверх, оф. (кв.) 31.)

  НЕ ПРОГАВТЕ ЗНАЧНУ КУЛЬТУРНУ ПОДІЮ і МОЖЛИВІСТЬ ОТРИМАТИ ЕКСЛЮЗИВНУ ІНФОРМАЦІЮ, потрібну саме Вам!

Що таке сон – на це питання психологи, медики і культурологи відповідають по-різному. Для людини, яка займається культурною антропологію, актуальною є згадка про первісний синкретизм міфологічної свідомості, адже для архаїчної людини сон і дійсність – це не щось несумісне і протилежне, а одне й те саме неподільне життя.

      Вивчаючи традиційну народну культуру, зокрема тлумачення сновидінь і фольклор про віщі сни, не можна не погодитися з тим, що наші пращури мали рацію: життя і справді йде суцільним потоком, і під час сну  зв’язок із інформаційним полем Землі відбувається значно краще, ніж у так званій «реальності».

   Про залізну логіку народного тлумачення сновидінь і основні її принципи, про вражаючі факти віщування у снах радісних і сумних подій, про те, чи можна так зробити, щоб поганий сон не збувся, і про інші екзистенційно важливі речі піде мова на заключній лекції циклу.
 

Лекцію читає:
Красиков Михайло Михайлович – етнограф із 40-річним експедиційним стажем, фундатор етнографічного музею, культуртрегер, організатор наукових експедицій, конференцій, краєзнавчих конкурсів, художніх виставок, культурологічних фестивалів, дитячих фольклорно-етнографічних таборів, автор понад 600 наукових робіт з етнології, фольклористики, літературознавства, мистецтвознавства, музеєзнавства, педагогіки, культурології, краєзнавства, упорядник, науковий та літературний редактор понад 50 книг, серед яких «Українські сороміцькі пісні», «Українські жартівливі пісні», «Муравський шлях-97», «Нескучне: зустріч через століття», відкоментовані перевидання фундаментальних праць класиків етнології М.Сумцова, П.Іванова, С.Таранушенка та ін.

Лауреат ТворчоїпреміїХарківськогоміськвиконкому в галузіетнології та фольклористики ім. П.В.Іванова, лауреат біографічногодовідника «Кто есть кто. Всемирное издание», Почесний член СпілкикраєзнавцівУкраїни.

Місцепроведення: Культурний центр «Новий Акрополь», вул. Римарська 19, оф.31 (3 під'їзд, 2 поверх)

Благодійнийвнесок: 30 грнза 1 лекцію*
* Зібранікоштибудутьвикористані на
встановлення меморіального знаку у Харкові на честь З.Серебряковоїпроведеняміжнародногопленеру «МісцямиЗінаїдиСеребрякової. Зміїв».

Попередняреєстрація: http://www.newacropolis.org.ua/…/filosofiia-buttia-ukrainsk…

Контакти: +38-073-009-04-63, +38-095-008-55-09
 

Новий Акрополь Харків — Наступніновинищодо циклу лекцій ми публікуватимемо на сторінці заходу з датами 17-24 лютого: https://www.facebook.com/events/1893728274190634/

Праці М.Красикова до лекції про ДОРОГУ

Дорога в традиційній культурі українців // Берегиня: всеукр. народознавчийчасопис. (Київ).. – 2009. – №2. – С. 34-42.

Мотив дороги в традиционнойнароднойкультуреукраинцев // Культурноепространствопутешествий : материалы науч. форума, 8–10 апр. 2003 г. – СПб., 2003. – С. 68–70

. Праці М.Красикова до лекції про СНИ

. Логіка сновидінь : (укр. сонник) // Народный сонник / упоряд. М. Дмитренко. – К., 2005. – С. 207–229.

Віщування смерті ( До розуміння української народної танатології) //Народна культура українців: життєвий цикл людини: історико-етнологічне дослідження у 5 т. / за наук. ред. М.Гримич . Т.5: Старість. Смерть. Культура вшанування небіжчиків. – К., 2015. –  С. 173 – 207.

Переглядів: 422 | Додав: mihmih | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]